Turism

Chiar daca activitatea turistica in Situl 'Lacurile de acumulare de pe Argeş'este incipienta, desi coordonatele geografice il incadreaza intre 4 orase cu grade diferite de dezvoltare socio- economica (Curtea de Arges – Pitesti – Stefanesti – Topoloveni ), turistii fiind atrasi mai mult de drumetiile in zona montana, prezenta vizitatorilor mai ales in lunile de vara este monitorizata si evidentiata prin incasarile inregistrate de agentii economici din zona. De altfel nici oferta turistica nu este prea bogata, spatiile de cazare fiind cele care stau la dispozitia vizitatorilor in cele trei locatii-plaje amenajate mentionate mai jos :

  • plaja Mojo, cu o capacitate de cazare de
  • plaja Star
  • plaja Shaker

In lunile de vara turismul de baza este cel de sfarsit de saptamana, exodul vizitatorilor determinand o monitorizare permanenta a zonelor aglomerate si o intensificare a actiunilor de control din partea personalului Custodelui pentru mentinerea curateniei in zona plajelor neamenajate.-ivite ad-hoc.

O data cu racirea timpului, afluxul de vizitatori s-a diminuat sensibil, astfel incat impreuna cu agentii de teren si voluntari am urmarit pe parcursul traseelor turistice ecologizarea zonelor cu deseuri si atentionarea eventualilor vizitatori de a respecta legile ariilor protejate.

S-au efectuat primele demersuri - contacte cu primariile riverane, stabilirea viitorului traseu cicloturistic - in vederea integrarii turistice organizate a zonei 'Insula Budeasa' intr-un program educational cu privire la valorile florei si avifaunei din zona lacurilor.

Tehnologia informationala

In prezent, este in lucru pagina web a Sitului urmand ca in cursul lunii aprilie 2012 sa devina functionala cu link-urile necesare catre celelalte entitati, respectiv Eco – Montan 2000, Rezervatia Valsan si Muntii Fagaras.

Motivatia intarzierii este data de posibilitatea de a obtine finantare POS inca din cursul anului 2011. Asigurarea functionarii permanente a aparaturii de birou este asigurata prin acelasi tip de munca (voluntara) de catre unul dintre membrii Organizatiei, de profesie informatician.

Relatia cu comunitatile locale

Au fost contactate prin adrese si s-au stabilit intalniri de lucru cu fiecare dintre cele 11 administratii publice locale aflate in zona riverana Sitului ROSPA 0062. Liniile de lucru stabilite in comun au urmarit aplicarea prevederilor art. 50, alin.2 din Legea 265/2006 (cu privire la scutirea de la plata impozitului pe terenurile din Sit supuse restrictiilor de conservare), stoparea fenomenului constructiilor cu posibil impact semnificativ prin gasirea de solutii alternative si a depozitarilor necontrolatre de gunoaie menajere, urmarirea lucrarilor agricole pentru evitarea infiintarii de culturi de organisme modificate genetic, evitarea posibilelor deversari necontrolate din zona strandurilor amenajate anterior constituirii Sitului Natura 2000, etc.

Transpunerea in viata de zi cu zi a comunitatilor locale din zona vecina Sitului ROSPA 0062 Lacurile de acumulare de pe Argeş, a drepturilor si restrictiilor ce decurg din incadrarea ca arie protejata a zonei, in privinta anumitor activitati traditionale sau chiar cu caracter industrial, se face prin promovarea ideilor de protectie a mediului fixate prin H.G. 2151/2004, O.G. 195/2005, Legea 265/2006, precum si O.U.G. nr. 57/2007.

Aceasta presupune in mod sistematic eliberarea unor acorduri si avize pentru documentatiile si proiectele prin care se solicita acest lucru conform legislatiei in vigoare. Activitatea de avizare se face la nivel de Custode pentru lucrarile de mica anvergura, constructii civile, reinoire acorduri- desfasurate in zona de intravilan, respectiv in urma analizei in Consiliul Stiintific in cazul celor amplasate in extravilan si/sau avind un risc pronuntat de impact asupra mediului. Analiza primara si analiza propriu-zisa, ca si componenta a relatiilor cu comunitatile, ocupa un procent semnificativ din timpul de lucru al responsabilului cu relatiile cu comunitatile, educatie ecologica si turism.

Avand in vedere documentatiile pentru investitii pe teritoriul si in special vecinatatea Sitului (marea lor majoritate fiind in interesul comunitatilor locale) depuse spre avizare, de catre Consiliile locale ale celor 11 localitati (orase si comune) s-au amplificat si imbogatit contactele si schimbul de informatii la nivelul si in beneficiul ambelor tipuri de institutii (Consilii locale - Custode ).

Seminarii, targuri, simpozioane

In timpul anului 2011, membri ai administratiei Sitului nu au participat la workshop-uri sau seminarii.

Personalul

Componenţa administraţiei Sitului ROSPA 0062, nu a cunoscut modificari în sensul creşterii numărului de rangeri-agenti de paza, acesta inscriindu-se in numarul inaintat Autoritatii de Mediu pentru obtinerea legitimatiei de custode, in conformitate cu prevederile Contractului de custodie.

In luna Septembrie a acestui an ne-au fost inaintate 4 din cele 6 legitimatii de custode solicitate, astfel incat in prezent schema de personal din cadrul Sitului ROSPA 0062 se prezinta astfel : la birou sef SIT-responsabil paza, responsabil relatia cu comunitatile - biolog, specialist IT si 2 specialisti ornitologi. Persoanele implicate sunt membrii Eco Montan 2000 si sunt direct angrenati in actiuni diverse, care urmaresc implementarea actiunilor stabilite prin documentul ' Masuri minime de conservare '. Functia de biolog este detinuta de un specialist biolog si medic veterinar, seful Gradinii ZOO –Trivale. Personalul prezentat efectueaza permanent munca de teren , functie de cerintele planurilor lunare stabilite si validate de Consiliul Stiintific si conducerea Eco- Montan 2000.